Powered by Smartsupp

Jak vyčistit gril

Marně si lámete hlavu jak vyčistit gril? 

Bohužel nemáme pro vás žádné jednoduché řešení čištění grilu, protože takové neexistuje. Základem toho, aby byl váš gril vždy připraven pro další použití je jeho pravidelná údržba a servis.

Nejdůležitější nástroj pro čištění - čistící kartáč

To co budete především potřebovat je čistící kartáč, tyto kartáče nabízíme v celé řadě variant. Rozdíly mezi jednotlivými modely jsou v materiálu kartáče (plast, kov, dřevo) jeho délce (dlouhý, krátký) a také tvaru (široký, úzký). Na drátěné rošty se kterými se setkáte především u grilů na dřevěné uhlí nebo levnějších plynových grilů jsou vhodné kartáče typu triangl. Jde o širší kartáče s krátkou nebo prodlouženou rukojetí, které díky své šířce dokáží čistit vetší plochu roštu najednou. Jak již bylo zmíněno doporučujeme tyto kartáče pro drátěné rošty, kde není třeba pro očištění napečených nečistot velký tlak. U menších modelů si dokonce vystačíte s kartáčem s krátkou rukojetí, ale pro větší modely grilů doporučujeme volit některý z prodloužených verzí tak, aby vám žár nebránil v samotném čištění.  

Pro rošty z litiny nebo nerezových prutů jsou vhodnější klasické grilovací kartáče se čtvercovou nebo obdélníkovou hlavicí. Díky jejich menší ploše lze kartáčem na plochu více přitlačit a také jej můžete přiměřeně naklonit a dostat se 
tak mezi pruty grilovacího roštu a lépe je tak očistit. Výhodou může být také to, že lze u některých modelů zakoupit náhradní hlavice a nemusíte tak kupovat po opotřebení celý nový kartáč. Je nutno podotknout, že při pravedelném doporučeném 
používání má kartáč/hlavice životnost cca jednu sezónu. pro litinové rošty s povrchovou smaltovanou úpravou doporučujeme kartáče s měkčími štětinami a na nerez můžete použít i verze se štětinami z tvrdšího kovu.  

Nyní se již dostáváme k samotnému čištění roštu grilu. Možná si myslíte, že čistit rošt stačí až po samotném grilování, což je však zásadní omyl. Nejlepších výsledků dosáhnete, když budete rošt čistit kartáčem i mezi 
přípravou jednotlivých chodů. Ideální je, když máte kartáč při grilování u ruky a než dáte na gril další porce jednoduše rošt krátce očistíte od zbytků z předešlého chodu. Nejen, že se vám bude rošt na konci grilování snadněji čistit, 
ale také se vám jídlo nebude na rošt tolik připékat, nebo vám na roštu nebude moci hořet zbytek jídla a tuku, což pak může negativně ovlivnit chuť a vůni grilovaného pokrmu.

Po grilování doporučujeme gril nechat několik minut běžet na vysoký výkon tak, aby došlo k vysušení a rozpadu tuků a nečistot na grilovacím rošu. Poté otevřete víko grilu a opět kartáčem očistěte rošt z vrchní strany, následně použijte 
grilovací rukavice nebo jiný vhodný nástroj pro vyjímání roštů, rošty opatrně otočte a důkladně očistěte je také z druhé strany. Poté nechte gril částečně vychladnout tak, aby se dalo bezpečně vyčistit topeniště. Z vlažného grilu vyndejte 
rošty a kryty hořáků, které můžete opatrně očistit také grilovacím kartáčem nebo vhodnou špachtlí. Čisté kryty hořáků jsou základním předpokladem kvalitních výsledků grilování a jejich pravidelným čištěním také minimalizujete 
hoření odkapávajícího tuku.

Co se týká čištění vany grilu záleží na tom jaký typ grilu vlastníte. 

Uhelné grily většinou nevyžadují speciální údržbu, ale je třeba dodržovat několik základních pravidel. Po očištění roštu kartáčem a vnitřní části kotle vhodnou špachtlí (například dřevěnou nebo z tepluvzdorného plastu) odstraňte
 vyhaslý popel, protože jinak tento popel obsorbuje vzdušnou vlhkost a může pak způsobovat předčasnou korozí dílů, které jsou s tímto popelem v kontaktu. Gril ideálně skladujte v suchém prostředí pod vhodným povlakem. 

Plynové grily mají různé kontrukce a z toho plyné i rozdíl v jejich údržbě. Grily s rozebíratelným topeništěm umožňují vyjmutí jednotlivých částí a jejich očištění mimo gril. Toto celkem praktické řešení, ale nelze využít u každého modelu 
a u grilů s klasickou konstrukcí topeniště musíte očistit podobně jako je tomu u grilů na uhlí vhodnou špachtlí a odstranit tak napečený tuk a zbytky pokrmů. Očištění grilu je základním předpokladem dobrých výsledků grilování 
a na co se zapomíná jde také o bezpečnost. V případě, že ponecháte ve vaně grilu nebo ve sběrači tuku velké množství napečených nečistot, může se vám stát, že dojde k jeho vzplanutí a budete bojovat s nebezpečným požárem.

Nádobu na tuk pravidelně kontrolujte během grilování a po grilování ji vždy vyprázdněte a nádobu umyjte. Tuk nevylévejte do výlevky ani toalety,ale likvidujte jej odevzdáním do speciálního k tomu určenému kontejneru.  Podrobnější informace vám poskytne váš obecní nebo městský úřad. 

Pozor na používání adhezních odstraňovačů nečistot a to jak na vnější tak vnitřní části některých grilů. Například oblíbené kuchyňské houbičky s hrubou vrstvou mohou nevratně odřít povrch grilu. Obecně se Vyvarujte se používání 
agresivních a korozivních čístících prostředků a to jak na vnitřní část grilu tak na jeho vnější povrch. Takovým prostředkem můžete nevratně poškodit povrch nerezových i ostatních dílu. 
Používejte pro čištění grilu ideálně pouze originální čistící prostředky a před jejich aplikací si pozorně prostudujte návod k použití.