Powered by Smartsupp

10 rad pro snadné grilování

Přinášíme Vám několik rad pro správné grilování. Nejsou to žádné čáry, ale jejich dodržování je naprostým základem pro dobré výsledky vašeho grilování.

Nejsou to žádná kouzla, ale jistě Vám pomohou k lepším výsledkům vašeho grilování.

1. Čerstvé ingredience

Čerstvé potraviny vypadají nejen atraktivněji, ale také mnohem lépe ochutnávají. Důrazně doporučujeme, nepoužívat předem naložené maso ze supermarketů. Připravte si svou kořenící směs nebo marinády sami. Přesto je vhodné mít doma určitý komfort a pohodlí, jako například hotové těsto na pizzu, kvalitní směs koření pro rychlé použití, konzervované rajčata a fazole, hořčice, kečup, sójová omáčka a další. Samozřejmě na trhu najdete i kvalitní hotové BBQ omáčky a některé z nich jsou opravdu vynikající.

2. Ostré nože

Většinu času při grilování (stejně jako při vaření) strávíme s přípravou spojenou s krájením a sekáním. Ti z Vás, kteří pracují s opravdu ostrými noži, ušetří spoustu času a vše připravíte snadněji. Kromě toho je riziko poranění tupým nožem výrazně vyšší než když použijete dobře nabroušený nůž.

3. Přečtěte si pozorně recept

Připravte se na grilování s předstihem ,protože mnohé recepty vyžadují přípravu nebo marinování masa s časovým předstihem. Samotné grilování tak bude mnohem snadnější a nebudete pod časovým tlakem.

4. Připravte si s předstihem gril

Přemýšlejte dostatečně brzy o spuštění grilu, nahřátí plynového nebo elektrického grilu. Během této doby můžete již připravit některé z ingrediencí a připravit vše, co potřebujete k grilování.

5. Připravte přísady a nástroje

Připravte si pečlivě všechny nástroje a ingredience, abyste nemuseli zbytečně odcházet od grilu a měli jste grilování neustále pod kontrolou. Připravte si ingredience a nástroje pro grilování (například rukavice, kleště atp.) do blízkosti grilu. 

6. Připravte více než jednu zónu tepla

Dvě nebo tři různé teplotní zóny (přímé a nepřímé teplo) také znamenají, že můžete připravit dva nebo tři různé produkty najednou. Takže vy a vaši hosté nemusíte čekat zbytečně dlouho na všestranné lahůdky z grilu. Můžete také přesunovat pokrmy mezi zónami podle potřeby tak, aby nedošlo k jejich spálení.

7. Co nejčastěji grilujte s uzavřeným víkem

Vzhledem k tomu, že víko zajišťuje optimální teplotu uvnitř grilu doporučujeme jej zavírat vždy když s pokrmem nemanipulujete. Zavřené víko při grilování vám také zabrání vysušování grilovaného pokrmu.

8. Nepřeplňujte gril

Nepřeplňujte gril a ponechte si vždy volný prostor, na kterém můžete pohodlně maso obracet.

9. Dobré maso na grilu správně

Abyste si mohli správně vychutnat kvalitní maso, vyjměte jej ledničky asi 15 - 30 minut před grilováním. Maso které má před grilováním pokojovou teplotu udrží lépe šťávu při grilování a bude chutnější. Po grilování maso vždy ponechte 3-5 minut zakryté například pod talířem nebo hliníkovou fólií. Během této doby bude šťáva uvolněna rovnoměrně po celém kusu masa.

10. Pravidelně při grilování čistěte grilovací rošt

Čištění grilu je nejsnadnější ještě za tepla. Proto byste měli čistit grilovací rošt čistit grilovacím kartáčem buď bezprostředně před grilováním, již během předehřívání nebo hned po grilování.

V případě, že se budete držet následujících doporučení, bude to první velký krok k vašemu dokonalému grilování a gril se stane vaším přítelem na celý život.