Dotaz na výběr grilu s RBS hořáky
Máme ale rádi grilované kuře a tak bych chtěl gril doplnit o otočnou jehlu s motorem do zásuvky. Chtěl bych se zeptat zda lze gril takto rozšířit a zda je technologie RBS pro toto vhodná? U serie 4 je i centrální trubkový hořák, který mi pro otočnou jehlu připadá vhodný. Ovsem bude vyžadovat více údržby. Je to ale i už hodně velký gril.( Škoda ze RBS není rozděleno na dvě zóny u tak velkého grilu) Serie 3 tento trubkový hořák nemá, pouze RBS. Je to vhodné ke grilovaní kuřete na otočné jehle? Dále bych se chtěl zeptat zda u RBS mohu využívat udicí krabičku s namočenými štěpkami ovocného dřeva?
Odpověď:
Bohužel problematika je trochu složitější, než se na první pohled může zdát. RBS zcela jistě nabízí šetrnější formu grilování, ale samozřejmě to nemá jen výhody, ale také nevýhodu v podobě méně výrazné chuti (někomu i to může vyhovovat). Tato chuť vzniká právě odpařováním tuku na krytech hořáků a tento efekt je u RBS minimální. Problém s regulací výkonu samostatně na levé a pravé straně grilu jste zmínil sám a je samozřejmě další nevýhodou. Vzhledem k dosahovaným teplotám u RBS nedoporučuji tyto grily pro přípravu vysokých steaků 5 cm a více, protože jednoduše na jejich zapražení je třeba gril s větším výkonem. Udící krabička nebude u RBS fungovat dobře, protože ji není dost dobře možné umístit do prostoru s velkým žárem, jako u klasických hořáků.
Abych ale jen nekritizoval ... RBS ve všech provedeních bude vhodné na rožnění kuřat a není nutné si zakupovat největší model. Boční hořáky v tomto ohledu fungují bez problémů. Čištění RBS grilů je také snadnější než je tomu u klasického řešení a máme řadu zákazníků, kteří si RBS gril kupují opakovaně a tak zccela jistě má tato technologie své příznivce. Já tyto grily doporučuji většinou zákazníků, kteří vyžadují jednoduchou obsluhu a grilují na úrovni běžného rodinného "levelu". Zákazníci, kteří hledají náhradu za kuchyň a chtějí opravdu většinu času trávit venku bez nutnosti vařit v kuchyni bych doporučil se poohlédnout po jiném řešení.