Grilovací sezóna začíná! 3 kroky k výběru nejlepšího grilu
Jaro se už konečně chopilo nadvlády a víkendové dny pomalu ale jistě svádějí k zahradním grilovačkám. Pokud jste po oprášení zahradního grilu zjistili, že tenhle model vám už moc radosti a grilovaných pochoutek nepřinese anebo ještě nejste hrdými majiteli grilu, poradíme vám, jak tohohle vděčného pomocníka vybrat ve třech jednoduchých krocích.
Krok č. 1: Na balkon anebo na zahradu
Začít byste měli místem, kde budete grilovací seance pořádat. Pokud nemáte to štěstí a nevlastníte chatu nebo domek se zahradou, pravděpodobně se po větších pojízdných grilech dívat nebudete. Pro tyto případy jsou ale k dostání grily kontaktní anebo ty s kompaktními rozměry a jednoduchým přenášením. Ideální je elektrický gril, který nevydává štiplavý kouř a je prakticky okamžitě připravený k akci. Jestliže vybíráte gril zahradní, zvolit můžete klasickou stojací anebo vestavenou variantu. K dispozici máte kromě elektrického grilu také grily plynové anebo klasické na dřevěné uhlí.
Krok č. 2: Buďte nároční
Od nového grilu byste měli očekávat mnohé a nespokojit se s málem. Pokud chcete, aby vám gril sloužil mnoho dlouhých let, je potřeba při jeho výběru dbát na bezpečnost, kvalitu konstrukce grilu, snadnost čištění, velikost roštu, možnou manipulaci, hmotnost a také přítomnost doplňků. Pokud grilujete často a rádi, mohly by vás zaujmout také inovativní funkce moderních grilů, které umožňují regulovat teplotu jednotlivých hořáků anebo komor odděleně.
Krok č. 3: Elektrika, plyn anebo dřevěné uhlíky?
Pozornost byste měli věnovat také způsobu, kterým jsou grilované pochutiny připravovány. Na výběr máte grily elektrické, které můžete používat třeba i na balkoně nebo v domácnosti, grily plynové – připravené k okamžitému použití a klasické grily na dřevěné uhlíky. Každý z grilů má své přednosti, ale i nedostatky. Jen na vás tak ve finále je, zda dáte přednost klasice ve formě praskajícího ohně a typické vůně dřeva anebo elektrické či plynové alternativě, která se stává rok od roku populárnější.