Powered by Smartsupp

Grilovací teploměry, nezbytná výbava grillmastera

Pokud si chcete mezi známými a rodinou vybudovat pověst grillmastera, který umí dokonale připravit stejk, rybu i hamburger, měli byste čas a pozornost věnovat několika věcem.

Důležitý je samozřejmě výběr masa na grilování. Tím nemyslíme klasický supermarketový balíček. Dejte si práci a vyhledejte řezníka, který má kvalitní maso a při výběru vám poradí. Pak už stačí maso jen lehce nakořenit a nechat odležet.

Risknete úpravu rare, nebo si raději chvíli počkáte?

I sebelepší kousek masa můžete pokazit nedbalou přípravou. Není třeba si pořizovat sofistikovaný gril za desítky tisíc. Důležité je ale vědět, jak maso správně ugrilovat, aby nebylo přesušené, ale zároveň abyste se vyhnuli konzumaci patogenních zárodků.

Pokud namítáte, že u dobře skladovaného masa přece výskyt bakterií nehrozí, mýlíte se. Už při samotném přenosu domů se díky změně teploty mohou aktivovat bakterie na povrchu masa a začít se množit. Dostatečnou tepelnou úpravou (nad 73 °C teploty masa) je naštěstí zničíte, to už ale získáte dost vysušené maso. Je třeba najít nějaký kompromis.

Zapomeňte na odhady a svěřte se technice

Člověk, který už nějaký ten pátek griluje, má (anebo to minimálně tvrdí) dost často v oku, jak  vypadá správně připravený steak, pečeně, grilovaná ryba nebo hamburger. Ale znamená to neustálou kontrolu grilu, takže vaši hosté se možná brzo začnou nudit. Ukažte jim, že jste profíci, a místo odhadování nebo dokonce rozkrojení připravovaných kousků provádějte průběžnou kontrolu pomocí grilovacího teploměru na maso.

Pozor, nejedná se o teploměry zabudované ve víku grilu, ty měří spíše celkovou teplotu uvnitř. Vy potřebujete zjistit teplotu samotného masa. K tomu slouží vpichovací grilovací teploměry. Co se konstrukce týká, můžete se setkat s teploměrem více méně kapesním, který má sondu i zobrazovací část vyrobenou v jednom kompaktním celku, nebo s teploměrem se sondou na "kabelu". Verze s "kabelem" je vhodnější pro sledování teploty u větších kusů masa a kapesní modely využijete především na steaky a obecně menší potraviny.

Pro fajnšmekry je tu specialita vícesondového teploměru od výrobce Eti z Anglie a dalších značek. Pomocí sondy můžete sledovat vnitřní teplotu více kusů masa nebo kombinaci teploty uvnitř pokrmu a v grilu. Některé teploměry tohoto typu nabízejí také možnost bezdrátového připojení na mobilní telefon a další technické vychytávky.

Bojíte se, že vám po vpichu sondy vyteče šťáva z masa a už nebude tak šťavnaté? Tato obava je zbytečná, ztratíte jen pár kapek. Je to rozhodně lepší, než jen tipovat metodou stisku a oční kontrolou, nebo dokonce maso zbytečně rozkrájet. S grilovacím teploměrem naopak získáte v očích ostatních status odborníka, který bere grilování opravdu vážně