Powered by Smartsupp

Italská pizza v grilu

Italská kuchyně vtrhla do našich domovů již před mnohými lety a doslova se zde zabydlela. Kdo z nás rád nezajde do nějaké té pizzerie na kousek křupavé italské dobroty. 
My vám poradíme jak připravit pizzu v domácím prostředí a to i bez pece.

Vysoká teplota jako základ úspěchu

Většina z nás vnímá gril jen jako prostředek k rychlé úpravě masa či zeleniny, ale co takhle si na něm upéct pizzu. grilAvšak ne každý gril tento úkol zvládne, neboť k úpravě této vyhlášené lahůdky potřebujete vysokou teplotu nejlépe 350°C a více. Nejlepší pizzu tak připravíte za použití kamado grilů na dřevěné uhlí! Tyto keramické či kovové grily díky své konstrukci dokáží ve velmi krátké době dosáhnout vysoké teploty, kterou akumulují a udržují si ji po dlouhou dobu. Pokud budete pizzu připravovat na klasickém kotlovém grilu, nezapomeňte jej řádně roztopit a dosypat dostatek dřevěného uhlí, aby se teplota během pečení udržela. Pizzu je však možné připravit i na plynových grilech, zde je však velice důležitý výkon a schopnost jednotlivých modelů dosáhnout teplot, alespoň přes 300°C, což řada levných modelů nezvládne a je třeba zvolit plynový gril od prověřeného výrobce.

Bez pizza kamenu to nepůjde

Pokud Váš gril splňuje uvedené vlastnosti, vzhůru do práce! Těsto připravíte snadno podle receptu z internetu, protože jeho příprava je velmi jednoduchá, ale je vhodné si těsto připravit alespoň den předem, aby mělo požadované vlastnosti. Rozválené a ingrediencemi ozdobené těsto přeneste na v grilu předem rozpálený pizza kámen, který je určen k přípravě této italské speciality. Při přípravě samotné pizzy ji nezapomeňte řádně podsypat hrubou moukou – pizzu tak krásně přesunete na pizza kámen, bez nutnosti používat pečící papír.

Často šamotový či keramický pizza kámen můžete zakoupit v klasickém kulatém či obdélníkovém tvaru. Vždy jej tedy vybírejte s ohledem na tvar a velikost topeniště svého grilu. Pro obdélníkovou verzi můžete také zakoupit litinové víko, které ještě zlepší výsledky grilování pizzy v plynových modelech a dosáhnete tak výsledků srovnatelných s kamado grily. Velice praktické jsou i nerezové stojánky pro uložení pizza kamene v grilu, které usnadňují manipulaci s pizzou během jejího vkládání a vyjímání z grilu. Nezapomeňte, že pizza kámen můžete použít také na přípravu pečiva, protože právě na to je naprosto ideálním pomocníkem. 

Se správným grilem je za pár minut hotovo

Před samotným uložením pizzy do grilu se ujistěte, že je již vnitřní teplota dostatečně vysoká a pizza kámen řádně horký, jedině tak bude pizza krásně propečená a vaše snaha korunována skvělým výsledkem. Doba pečení vždy závisí na dosažené teplotě v grilu. Bohužel někdy výsledky na poprvé nejsou nejzářivější, avšak vytrvejte, jakmile si tuto techniku osvojíte, skvělá pizza Vás nemine. Například v kamado grilu Broil King – KEG při teplotě 400°C je pizza hotová za 4-5 minut! Nezapomínejte také na pizza lopatu či speciální pizza plech, díky nimž je vkládání a vyjímání pizzy z grilu velice snadné. Samotné porcování pizzy pak svěřte vhodnému krájecímu pizza kolečku, které jsou pro tuto práci stvořené!