Jak pohodlně rozdělat gril
Rozdělání grilu nemusí být rozhodně trápení a s našimi doplňky to jde snadno a bez zbytečného nepořádku.
Možná jste někdy viděli jak se soused trápí se zápálením grilu na dřevěné uhlí ... spousta kouře, lamentování a pokažené odpoledne. Asi se nechcete dostat do stejné situace že? A právě proto je tu náš článek. Rozžhavení uhlí můžete vyřešit třeba tak, že na uhlí nalijete tekutý podpalovač a jednoduše podpálíte. Tohle řešení je sice opticky velmi efektní, ale tekuté podpalovače nejsou často bez zápachu a ovlivňují výslednou vůni grilovaného masa. Jako ideální řešení proto můžeme doporučit komínový startér ke grilu. Na dno komínového startéru umístíte trochu zmačkaných novin nebo ideálně podpalovací kostky následně postavíte komínový startér na palivový rošt grilu a horním otvorem nasypete dřevěné uhlí nebo grilovací brikety. V dalším kroku zapálíte podpalovací kostky ... na začátku (cca 2 minuty) sice bude komín poměrně dost kouřit, ale po cca 15-25 minutách budete mít ideálně připravené palivo, které nasypete z komínu na palivový rošt. Dále již pouze vhodným nástrojem uhlí rozhrnete. Je vhodné si rozložit uhlíky tak, aby jejich vrstva byla na jednom kraji silnější a na druhé straně grilu téměr žádná. Takovým rozvrstvením dosáhnete rozdílných teplot na každé straně grilu a máte tak k dispozici plochu na "odstavení" již téměr hotových kousků masa a také místo, kam můžete přemístit grilované kousky v případě, že teplota přímo nad palivem je příliš vysoká a mohlo by dojít ke spálení masa nebo dalších potravin.
Další možností je použití různých elektrických nebo plynových rozpalovačů, které pracují na odlišném principu.