Jak ugrilovat kuře na stojánku
Věděli jste, že i bez rožně lze připravit v grilu šťavnaté, dozlatova propečené celé kuře? Pokud přesně o této lahůdce sníte, postačí, pokud dodržíte
několik základních pravidel a vaše snaha bude korunována jedinečným gastronomickým zážitkem
Marináda, koření, solení
Pokud chcete připravit opravdovou lahůdku vyzkoušejte kuře nejen potřít na povrchu a uvnitř, ale také je nainjektovat některou ze skvělých marinád, které jsou k tomu určené. Marináda se jednoduše promísí s předepsaným množstvím vody a poté se připravený roztok aplikuje pomocí marinovací jehly do masa. Kdo jednou okusí, již nechce jinak!
Výběr vhodného stojánku
Na trhu najdete opravdu velkou nabídku nerezových, litinových či keramických stojánků pro přípravu kuřete na grilu. Stojany jsou povětšinou opatřeny ve spodní části miskou pro zachytávání odkapávajících šťáv, případně větší mísou, v které je možné zároveň připravovat zeleninu či jinou požadovanou přílohu. Na kužel ve středové části stojanu se nasazuje celé kuře. Často je tato kuželová – středová část navíc opatřena nádobkou, do které je možné nalít rozličné aromatické tekutiny jako např. víno, džus, bylinnou směs a dodat tak připravované drůbeži zajímavou chuť. Aby zůstalo kuře krásně šťavnaté i uvnitř, je dobré horní otvor drůbeže utěsnit
např. syrovou bramborou, aby nemohlo dojít k jeho vysušení.
Grilujte vždy nepřímou metodou
Tato grilovací metoda je pro přípravu kuřete na stojánku opravdu žádoucí. Jak název napovídá, maso není grilované přímo nad zdrojem tepla, ale v horkém vzduchu cirkulujícím kolem pokrmu. Před vložením stojánku s kuřetem do grilu je nutné předehřát gril na vyšší teplotu, nejlépe po dobu deseti minut. V případě grilů na dřevěné uhlí následně žhavé uhlíky rozhrnete ke stranám grilu, vložíte stojánek do prostřední části grilu (kde nejsou žádné uhlíky), přiklopíte víko a grilujete. U plynových grilů je regulace výkonu v případě nepřímé metody mnohem snadnější. U natopeného grilu lehce stáhnete výkon, necháte puštěné postranní hořáky a prostřední hořák nad který vložíte stojánek s kuřetem stáhnete na minimální výkon či přímo tento hořák vypnete. Kuře pravidelně potírejte marinádou a nezapomeňte, že k dosazení nejlepšího výsledku je nutné mít zavřené víko grilu.
Teploměr ukáže, zda je kuře hotové
V případě kuřete, jelikož se jedná o velký kus masa, bývá problém odhadnout, kdy je maso již dostatečně propečené i uvnitř. S tímto problémem vám pomohou grilovací teploměry – můžete si vybrat z velké nabídky sondových (drátových a bezdrátových) či vpichovacích. Sondové teploměry bývají většinou po celou dobu přípravy masa zapíchnutí v pečínce a přednastavený program vás upozorní, jakmile je kuře propečené i uvnitř. Vpichovací teploměry se vyrábějí ve dvojím provedení. Některé neměří ve °C, ale mají již přednastaveno, kdy je maso uvnitř hotové a propečenost zobrazují na svém vlastním ukazateli. Takové to teploměry bývají v mase zapíchnuté většinou po celou dobu grilování. Druhou možností jsou vpichovací teploměry, které měří ve °C a okamžitě odečítají teplotu uvnitř masa po vpíchnutí. Mívají přednastavenou teplo, která vám prozradí (často upozorňují zvukovým signálem), kdy je maso uvnitř hotové. Avšak není možné je mít zapíchnuté v kuřeti po celou dobu jeho přípravy v grilu.Stejným způsobem jako kuře, tedy tzv. nepřímou metodou grilování je možné na speciálních stojáncích připravovat i kachnu, husu či krocana. Jen nezapomínejte – čím větší je připravovaný kus masa – tím časově náročnější je jeho grilování.