Marinovaná kachna
Marinovaná kachna pečená v litinovém hrnci (připraveno v peletovém grilu)
Doba marinování: ideálně 24 hodin
Doba pečení: 8 hodin
Ingredience:
1 kachna (nejlépe z domácího chovu)
Marináda:
150 ml sójové omáčky
2 pl. lžíce medu
1 pl. lžíce třtinového cukru
1/2 chilli papričky nasekané nadrobno (nebo lžička drcené sušené)
2 kávové lžičky soli
1 kus pomeranč (vymačkaný včetně dužiny)
2 pl. lžíce šťávy z citronu
4 stroužky česneku nastrouhané
2 pl. lžíce nastrouhaného zázvoru
1 hrst nasekaného koriandru
Postup:
Sójovou omáčku nalijeme do hrnce a k ní přidáme veškeré ostatní suroviny, přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme 2 minuty. Do zchladlé marinády vložíme kachnu a řádně ji potřeme marinádou. Následně necháme kachnu marinovat ideálně 24 hodin - prsy dolů.
Poté kachnu obrátíme a vložíme na gril předehřátý na 110° C. Kachnu nejprve pečeme v odkrytém hrnci po dobu tří hodin, poté hrnec přiklopíme a při stejné teplotě pečeme další tři hodiny. Poté znovu odklopíme a dvě hodiny dopékáme na 130° C.