Technika douzování v grilu
Co to je douzování
Nejde samozřejmě o uzení v pravém slova smyslu, jak by se mohlo dle názvu zdát, protože při tomto douzovacím procesu nedojde ke konzervaci masa pro jeho uskladnění na delší dobu, ale pouze ke krátkodobému kontaktu pokrmu s kouřem. Tato metoda pokrm nekonzervuje, ale dodá mu specifickou uzenou vůni a chuť, která se bude odvíjet od toho jakou intenzitou, jak dlouho a také jakou dřevinou budete generovat kouř.
Jaký gril je vhodný pro douzování
V případě grilů na dřevěné uhlí na omezení pravděpodobně nenarazíte a techniku douzování bude možné použít u jakéhokoliv modelu, protože velmi často postačí do hromádky dřevěného uhlí přihodit několik špalíčků vhodné dřeviny a snížit tah vzduchu v grilu.
U plynových grilů už situace tak jednoduchá nebude, protože budete potřebovat velký přímý žár a ten zajistí většinou především grily s klasickými spodními hořáky. V případě, že vlastníte gril s bočními hořáky nebude jejich žár dostatečný a kouř se bude sice generovat, ale intenzita může být slabá na to, aby došlo k výraznějšímu ovlivnění chuti a vůně masa. Některé neznačkové produkty se spodními hořáky mohou mít s douzováním také problém a to především za chladnějšího nebo větrného počasí.
Douzování můžete otestovat i bez dalších speciálních doplňků. Na začátek vám bude úplně stačit, když vezmete silný alobal, do něj vložíte předem namočenou štěpku (máčíme cca 20 minut)a po zabalení do balíčku obal na několika místech alobal propíchnete. Tento provizorní udící box položíte přímo na kryt hořáku u vašeho grilu a hořák nastavíte na vysoký výkon. Po chvíli by měl váš gril již krásně kouřit. Při použití alobalu buďte opatrní a nepoužívejte více než pár hrstek štěpky, aby nedošlo k požáru v grilu v případě propálení alobalu.
Originální vybavení na douzování
Alobal je fajn, ale pro pravidelné používání není optimální a to jak z důvodu nepraktičnosti, nebezpečí jeho "odpařování" do připravovaných potravin nebo prostě proto, že jde o jednorázové použítí, které naší planetě nedělá dobře. Nicméně alobalové jednorázové udící boxy si můžete zakoupit za cenu kolem 200,-- Kč včetně "paliva" uvnitř a pro seznámení s touto technikou jsou určitě dostačující.
Při pravidelném používání techniky douzování doporučujeme si zakoupit nerezový udící box, který vám vydrží stovky použití, je bezpečný a jednoduchý na obsluhu. Velcí výrobci grilů mají většinou v nabídce udící box, který je tvarově přizpůsoben jejich grilům, respektive krytům hořáků na které se box umísťuje. Dražší udící boxy mají navíc více komor, které slouží pro kombinaci štěpky a tekutiny.Tekutina se přidává zaprvé proto, aby se pokrm během douzování nevysušoval a také je možné experimentovat a do boxu přidat třeba víno s kořením nebo citrusovou šťávu a tím dosáhnout skvělých a originálních výsledků při přípravě masa a dalších pokrmů.