Údržba a čištění grilu před sezónou
Dny se pomalu prodlužují a jistě se těšíte na to, až budete zase moci trávit volný čas na zahradě. Abyste nebyli příchodem jara zaskočeni, doporučujeme provést kontrolu vašeho grilu.
Co všechno je třeba na grilu zkontrolovat
Gril jste možná v zimě nepoužívali, ale i v tomto čase mohlo dojít například k degradaci nebo poškození gumových hadic u grilu a bude třeba je nahradit. Hadice od regulátoru má navíc uvedené datum expirace (5 let od data výroby). Po tomto datu by měla být z preventivních důvodů nahrazena novou hadicí. V nižších teplotách nebude snadné novou hadici nasunout na vyústění plynových rozvodů grilu. Proto doporučujeme její nahřátí horkovzdušnou pistolí nebo fénem.
Po kontrole hadic doporučujeme provedení zkoušky těsnosti, která je velmi snadná a zvládne ji každý. Budete potřebovat saponátový roztok a malý štětec. Všechna místa, kde dochází ke spojení rozvodů plynu, potřete roztokem a do potrubí nechte proudit plyn přes regulátor tlaku. V místech s netěsností uvidíte malé bublinky. Opravu doporučujeme svěřit osobě s odpovídající odbornou kvalifikací.
První zkouška grilu v nové sezóně
Po kontrole zapalte gril a sledujte plamen na hořácích. Především, zda je plamen rovnoměrný a nepřerušovaný. Jestliže plamen pohasíná nebo hořák „bafe“, je pravděpodobné, že je vnitřek hořáku zanesený nebo plášť proreznul. V takovém případě bude nutné hořák pročistit nebo vyměnit za nový.
Vyčištění grilu od zaschlého tuku
Pokud jste se grilu nevěnovali při jeho podzimním uskladnění, budete ho muset před sezónou vyčistit. Po zimě to nebývá úplně snadné, protože tuk je tuhý a nejde snadno odstranit. Zapalte proto gril a tuk v grilu prohřejte a následně oškrábejte vhodnou špachtlí. Pozor, abyste si nepoškodili například hliníkovou vanu grilu. Pro oškrábání tuku tak nejsou vhodné tvrdé kovové nástroje.
Až budete mít uvedené kroky hotové, jste připraveni a prvnímu jarnímu grilování nebude nic bránit v cestě.