Powered by Smartsupp

Zažijte francouzské grilování na grilech plancha

I přesto, že dnes je vnímána plancha jako něco, co pochází z Francie, můžeme tvrdit, že jde o typickou jižanskou přípravu pokrmů.

Základy tohoto druhu přípravy pokrmů byly založeny pravděpodobně při náboženských poutních cestách v 19. století. Plancha je termín ze španělštiny a doslova znamená "talíř". A právě litinový talíř používaný v 19. století je předkem současných moderních grilů plancha.

V našem regionu jsou tyto grily oblíbené především u zákazníků, kteří jsou zvyklí připravovat pokrmy "na kameni", protože plancha je dokonalou náhradou za tento, u nás léty zakořeněný, způsob přípravy pokrmů.

Výhody konstrukce grilů plancha

Grily s litinovou nebo ocelovou deskou nabízejí hned několik výhod. Především jsou velmi snadné na údržbu, protože jediné co musíte čistit je samotná grilovací plocha. Ta funguje trochu jako velká pánev a žádný tuk se tak nedostane do spodní části grilu, kde jsou umístěny hořáky.

Tyto modely grilů jsou také většinou velmi kompaktní a nezaberou vám o moc větší prostor, než je samotná grilovací plocha. Díky nízké hmotnosti lze gril velmi snadno přemístit nebo převážet v automobilu. Není tak problém grilovat v týdnu na balkóně a o víkendu využít gril na chatě nebo v obytném vozidle.

Plancha grily jsou vyráběny v provedení na plyn nebo také na elektřinu. V našem obchodě najdete pouze plynové modely, protože ty považujeme za vhodnější vzhledem k vysokému výkonu a praktickému použití i tam, kde by mohl být s dostatečným přívodem el. energie problém (kempy, zahrady).

Na co si dát pozor při výběru grily typu plancha

U těchto grilů je důležité především dobré rozložení výkonu hořáků na grilovací ploše. Vybírejte takový gril, který má silný materiál grilovací desky, protože těžší materiál lépe rozloží teplo, nebude se ohřívat jen místně nad hořáky a bude tak docíleno rovnoměrnější rozložení teploty na celé grilovací ploše. Na rozložení teploty mají vliv samozřejmě také hořáky. Levnější modely mají hořáky jednoduché konstrukce, které opět vedou k nerovnoměrnému zahřívání grilovací plochy.

Důležitý je také kvalitní materiál (grilovací) povrchové desky, který by měl být co nejhladší a vyroben z tvrdého materiálu, aby nedošlo ihned k jeho poškrábání, což by znesnadňovalo čistění.

Dražší modely mají integrovaný otvor v grilovací ploše do kterého lze snadno shrnovat přebytečný tuk. Pod deskou je pak v místě otvoru připravena nádoba do které je tuk sbírán a po grilování ho jednoduše vylejete.

Co si mohu na grilu plancha "uvařit"

Kvalitní plancha gril dosáhne teploty grilovací plochy až 350 °C, a proto jsou tyto modely vhodné téměř pro jakékoliv grilování. Můžete tak připravit skvělý steak, zeleninu, ryby nebo palačinku.