Powered by Smartsupp

Jak snadno a rychle podpálit gril?

Tuto otázku si nemusíte pokládat, jestliže jste si koupili plynový nebo elektrický gril.  Pokud ale máte rádi vůni a chuť masa a zeleniny připravené na klasickém dřevěném uhlí a rozhodli jste se proto zakoupit tento typ grilu, nezoufejte, protože možností snadného roztopení grilu je celá řada.

Když se chystáte grilovat, odrazuje vás představa zdlouhavého roztápění grilu? Nechce se vám trávit večer foukáním do doutnající hromádky dřevěného uhlí a doslova ho přemlouvat, aby se „chytlo“, či vymýšlet různé „vychytávky“, jak si pošetřit plíce a přitom si zachovat tvář grillmastera?

Všechny cesty vedou k cíli, ale díky zapalovacímu komínu a podpalovacím kostkám se vše výrazně zkrátí a usnadní. A znáte to, jak všechny oči hostů s očekáváním hledí na vás a říkají si: „Tak na pokolikáté se mu to asi podaří tentokrát…“ a jak vás při tom polévá studený pot a doufáte, že to půjde rychle.

Zapalovací komín – ideální pomocník při podpalování grilu

Všem těmto nepříjemnostem můžete předejít právě díky zapalovacímu komínu. Zapalovací komín (startér) usnadní a urychlí proces roztopení dřevěného uhlí nebo briket. Stačí naplnit komín přiměřeným množstvím paliva. Na palivovém roštu (spodní rošt) poté zapálíte tři podpalovací kostky nebo zvolíte jiné ekologické podpalovače z přírodního materiálu. Nepoužívejte podpalovače na ropné bázi, protože ty pak negativně ovlivňují chuť a vůni grilovaného pokrmu.

Následně zapalovací komín s palivem postavíte nad kostky a už jen počkáte, dokud se neobjeví plameny na vrchu podpalovacího komínu a palivo i v jeho horní části bude mít šedé popelavé okraje. To je znamení, že je palivo rozpálené.

Buďte trpělivější především u grilovacích briket, kde trvá rozpálení o něco déle. Žhavé uhlí se z komínu nasype do palivových nádob nebo přímo na palivový rošt grilu. Dejte při tom pozor na odlétávající jiskry a ideálně použijte ochranné rukavice. Tento postup nezabere více než 20 minut u dřevěného uhlí a cca 30 minut u briket.

Plynový nebo elektrický podpalovač?

Na přípravu grilu lze použít plynový (Big Green Egg) či elektrický (Looftlighter) podpalovač, což je bezkonkurenčně nejrychlejší způsob zapálení dřevěného uhlí, briket nebo dřeva. Po zapálení můžete ponechat palivo, aby se samo zcela rozhořelo nebo urychlit proces kompletního rozpálení pomocí Looftlighteru a získat tak gril připravený ke grilování během několika minut.

Bez přímého žáru, Looftlighter je jedním z nejbezpečnějších startérů na trhu. Už nikdy nebudete potřebovat chemikálie na rozpálení paliva v grilu nebo krbu. S Looftlighterem, je to jen horký čistý vzduch.

Plynový podpalovač oceníte především tam, kde nemáte možnost zapojit zapalovač do elektrické sítě 230V. Plynový podpalovač Big Green Egg doplníte podobně jako jakýkoliv jiný plynový cigaretový zapalovač plynem pro další použití.

Kdy používat brikety a kdy dřevěné uhlí

Platí, že dřevěné uhlí se rozpálí rychleji a dosahuje vysoké teploty (vhodné na steaky a jiné rychlé pokrmy), ale brikety zase déle žhnou (vhodné pro delší grilování větších kusů masa). Dřevěné uhlí je vyrobené z čistého dřeva a charakterizují ho nepravidelné kusy. Tento přírodní produkt neobsahuje žádné příměsi ani plnidla.

Pokud zvolíte brikety, které jsou oblíbené hlavně mezi šampiony v barbecue, neměli byste se nechat svést nižší cenou a opravdu zvolit kvalitní dřevěné grilovací brikety, protože rozdíl v kvalitě je u nich opravdu propastný.

Přejeme rychlý zážeh.