Powered by Smartsupp

Použití a údržba litinového nádobí

Mytí a údržba litinového nádobí je velmi jednoduchá, nicméně přeci jen je třeba počítat s několika minutami času. Díky pravidelné údržbě "re-seasoningu" vám budou litinové produkty sloužit bez problémů dlouhá léta. Vlastnosti litinové pánve a dalších litinových dílů se zlepšují s každým dalším použitím a obnovou ochranného filmu ze zapečeného oleje - "seasoningu".

Dbejte především těchto zásad

  • Neskladujte v pánvi hotové jídlo, protože v takovém případě může dojít k porušení ochranného "seasoningu" a nádobí může začít korodovat. Vyvarujte se zejména kyselým potravinám (rajčata, víno, ocet, citron apod.).
  • Nádobí po použití nechte vychladnout a poté umyjeme v teplé tekoucí vodě (můžete použít malé množství saponátu), osušíme vhodnou utěrkou a uložíme na suchém místě. Litinové nádobí myjeme ideálně velmi brzo po jeho použití těsně po jeho vychladnutí.
  • V případě, že je vaše pánev napečená a zbytky jídla nelze snadno odstranit doporučujeme použít speciální škrabku Lodge nebo Petromax alternativně také speciální drátěnku na litinové nádobí. Zásadně nedoporučujeme nechávat nádobí odmočit ve vodě.
  • Po každém umytí aplikujte na celý povrch nádobí tenkou vrstvu rostlinného oleje nebo pro tento účel prodávaného kondicionéru a vytřete nejlépe jednorázovou papírovou utěrkou do sucha. Olej nanášejte opravdu v tenké vrstvě tak, aby se obnovil lesk nádobí a nedošlo k tvorbě lepkavé vrstvy Tím zachováte „seasoning“ a ochráníte nádobí před působením vlhkosti.
  • Litinové díly a nádobí zásadně nepatří do myčky nádobí! 

Můžete se také podívat na názorné video "jak udržovat litinovou pánev".

Ztrácí vaše nádobí lesk, barvu nebo dokonce začínají být znatelné známky povrchové koroze? V tom případě jste nesprávně prováděli re-seasoning a vaší pánvi je třeba dopřát ozdravnou kůru. Možná máte obavu, že vaší pánev již nic nezachrání. Pomoc je ale snadnější než si myslíte, jednoduše oškrábejte zasažená místa drátěnkou, opláchněte, osušte a znovu potřete rostlinným olejem nebo kondicionérem.

V případě, kdy výše uvedený postup nepomohl musíte přistoupit k "re-seasoningu", jehož postup přinášíme v následujícím videu.